Wat doet een politieagent allemaal? Welke opleiding heb je nodig om journalist, militair of kapper te worden? En is DJ zijn zo leuk als het lijkt? Op de Weekend Academie krijgen leerlingen les van gastsprekers met uiteenlopende beroepen en achtergronden. Zij vertellen over hun beroep en over hun weg daar naar toe; welke opleiding zij hebben gehad, welke obstakels en kansen zij tegenkwamen en wie hen geholpen of geïnspireerd heeft.

Naast beroepenvoorlichting komen er ook mensen vertellen over hun hobby of een bijzondere gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld het maken van een wereldreis of het opzetten van een school in een ontwikkelingsland. Ook geven organisaties als de GGD, de Hortus en ZID Theater gastlessen.

De gastlessen helpen leerlingen meer zicht te krijgen op de maatschappij en in het bijzonder op de arbeidsmarkt. Gastsprekers nemen vaak foto’s of attributen mee, zoals een opgezette uil van de boswachter of een stethoscoop van de huisarts. De gastlessen zijn altijd interactief; leerlingen krijgen doe-opdrachten en mogen alle mogelijke vragen stellen. Hoe kies je de juiste opleiding voor na de middelbare school? Kloppen verwachtingen met de werkelijkheid? De Weekend Academie vindt het belangrijk dat leerlingen een bewuste keuze maken voor een vervolgopleiding. En natuurlijk dat zij geïnspireerd raken en gaan dromen over een toekomst die hen voldoening geeft.

Ik vond het enig! Best een klus om ze qua concentratie mee te krijgen maar de geweldige begeleiding hielp de kinderen echt om mee te doen. Ik doe het heel graag weer; mooi werk doen jullie!” Hanke Geertsema, psychotherapeut

Een gastles geven

Lijkt het u leuk om als vrijwilliger een gastles te komen geven over jouw beroep of passie? In één uur kunt u voor jongeren tussen de 10 en 15 jaar een prachtige inspiratie zijn! Voor vragen kunt u terecht bij Babs Broeren via babs@weekendacademie.nl.

We verwelkomen u graag op de Weekend Academie!

Kinderen op bezoek bij Hello Expat

“Ik vond opnieuw heel prettig hoe ik werd ontvangen en begeleid door jullie vrijwilligers en medewerkers. Dat is eigenlijk altijd goed geregeld. Echt professioneel, ook helpen ze me prima als het iets te rumoerig wordt in de klas. Ik ben altijd onder de indruk van wat de kinderen maken, hoe veel ze weten. Echt leuk om te zien.”  Bob Witman, journalist