Een ontdekkingsprogramma voor kinderen en ouders die nieuw zijn in Nederland
Voor studenten Pedagogiek, Toegepaste Psychologie, Social Work en het Uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker.

Algemeen
De Weekend Academie is een organisatie die kinderen, jongeren en ouders stimuleert het beste uit zichzelf te halen door coaching en begeleiding te bieden. Het project Ontdek je nieuwe wereld richt zich op nieuwkomers kinderen (vluchtelingen, expats) en hun ouders. Deze nieuwkomers komen in een totaal nieuwe wereld terecht. De kinderen (10-12 jaar) volgen een wekelijks programma waarbij ze hun eigen omgeving beter leren kennen. De ene week volgen ze workshops op de locatie zelf en de andere week gaan ze erop uit. Voor ouders worden er bijeenkomsten georganiseerd waarbij ze meer uitleg krijgen over bijvoorbeeld het Nederlandse schoolsysteem. Daarnaast kunnen ouders thuis gecoacht worden met praktische vragen.

Hoe werken we?
Je komt in een team met medestagiaires onder leiding van een teamleider die jouw praktijkbegeleider is. In dit team bereid je de programma’s voor en  heb je wekelijks een teamoverleg. Daarnaast ga je ook veel zelfstandig aan de slag. Er is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling tijdens intervisie, voortgangsgesprekken en geven en ontvangen van feedback.

Wat ga je doen?

  • Voorbereiden, uitvoeren en evalueren van het programma voor kinderen. Denk hierbij aan activiteiten om kinderen wegwijs in de stad te maken, of te leren om gebruik te maken van het OV. Uit ervaring weten we dat nieuwkomerskinderen te maken krijgen met pesten. Workshops geven over dit thema en kinderen weerbaarder maken.
  • Sport- en culturele workshops verzorgen.
  • Het leggen van contacten en onderhouden van contacten met basisscholen, voorzieningen en instanties in de wijken.
  • Het begeleiden en coachen van de kinderen
  • Ouderbetrokkenheid vergroten en ouders uitleg geven over het Nederlandse schoolsysteem. Je organiseert bijeenkomsten voor ouders. Daarnaast kunnen ouders een thuiscoachingstraject volgen. Je bezoekt ouder thuis en helpt ze met hun vragen.

Wat vragen we van je?
Het is een groeiend project dus flexibiliteit, zelfstandigheid en doorzettingsvermogen zijn heel belangrijk in deze functie.  Flexibiliteit is belangrijk, omdat de kinderen en hun ouders nog niet zo lang in Nederland zijn en alles (nog) op hun af laten komen, lopen dingen vaak anders dan gepland. Daarnaast bezit je pedagogisch inzicht, interesse in werken met de doelgroep nieuwkomers, een nieuwsgierige houding en een aanpakkersmentaliteit met veel creativiteit. Elk kind is anders en uniek en heeft zo zijn eigen aanpak nodig, hiervoor is de competentie inschatten van belang.

Wat bieden wij?
Een uitdagende en veelzijdige stage waarin veel ruimte is voor initiatief en jouw professionele ontwikkeling. We bieden een ruim pakket aan trainingen en begeleiding.
Je krijgt een onkostenvergoeding van €150 bruto bij een werkweek van 32 uur. 24 uur stage lopen is ook mogelijk.

Start: februari tot de zomervakantie of een heel jaar tot februari 2020.
Stagedagen: Doordeweeks.

Enthousiast geworden?
Stuur dan je sollicitatiebrief en cv naar Leontien Emmen: stage@weekendacademie.nl.
Voor vragen kun je bellen naar nummer 020-3316046 of kijk op www.weekendacademie.nl/stages.